- Sorular ve Cevaplar
Bacaklarımda sürekli kıl dönmesi oluyor, ne yapmalıyım?
Kıl dönmesi probleminde; cildin yüzeyinde artan ölü hücreler kılların cildin yüzeyinden dışarı açılan kanal ağızlarını tıkıyor ve dışarı çıkamayan kıllar cildin içerisinde kalıyor, kılın ucunun oluşturduğu tahrişe bağlı olarak lekelenme, kaşıntı ve sivilce gibi sorunlar doğar. Cildinizin nem kapasitesini artıracak bir nemlendirici losyon ile birlikte, cildin yüzeyinden ölü hücrelerin hızla uzaklaşmasını sağlayan %10-20'lik meyve asitleri losyonlarının kullanılması ile bu problemin kaybolmasını sağlayabilirsiniz.
34 yaşındayım, alt ve üst göz kapağımdaki torbalanmalar için ne yapmalıyım?
Ciltteki torbalanma veya diğer adıyla elastikiyet problemlerinde cildin sıkılığını ve elastikiyetini sağlayan kolajen, elastin ve benzeri protein yapısındaki liflerde azalma söz konusudur. Bu liflerin zenginleştirilmesi ve genç hale getirilerek görevlerini daha iyi yapabilir hale getirilmeleri bu problemi küçültecektir. Bunun için 12 ay uygulanabilen ve göze zarar vermeyen lazerler kullanılabilir. NliteV gibi puls dye lazerler, bu problemlerin küçültülmesinde güvenli ve etkin olarak kullanılabilir. İleri yaşlarda ve ileri torbalanma problemlerinde ise cerrahi çözümler gerekecektir ki, bunun içinde en doğru adres plastik cerrahlara başvurmaktır.
Saçları sıkça yıkamak zararlı mıdır?
Sıkça yapılan bir hata, yağlı ya da kabuklanan saçların gereğinden sıkça yıkanmasıdır. Böylece saçlı derideki normal koruyucu flora bertaraf edilerek zararlı bakteri ve mantarların üremesine zemin hazırlanır. Bu da yeni kabuklanmalar, kaşıntılar ve sivilcelenmeler için bir ortam oluşturacaktır. En ideali saçların haftada en fazla 3 kez pH5.5 olan şampuanlarla yıkanmasıdır. Eğer arındırma amaçlı olarak saçların daha sık yıkanması gerekiyorsa bunun için hiç deterjan özelliği olmayan organik şampuanlar kullanılmalıdır. Çeşitli sebeplerle kurumuş, yıpranmış ve kırılmış saçlar için saç kıllarının en dış tabakası olan kutikulayı onaracak protein, vitamin ve bitkisel yağlardan oluşan kozmetiklerden faydalanılabilir. Bütün bu önlemler ile geçmeyen saç problemleri için cilt hekiminizin kapısını çalmak en doğrusudur.
Sivilce izlerim için mezoterapi yaptırdım ancak başarılı olmadı?
Bilindiği üzere cilde ve fonksiyonlarına faydalı olabilecek çeşitli maddelerin cildin derinliklerine enjekte edilmesine mezoterapi deniliyor. Mezoterapinin tek başına ciltteki izleri azalttığına dair bir bilimsel veri ve deneyim örnekleri maalesef bulunmamakla birlikte ancak diğer teknolojik tedavilerle kullanıldığında faydalı olabilir.
Gazetede yayınlanan zayıflama diyetini uyguladım, sağlığım bozuldu…
Her beden mutlaka kendi ihtiyacı olan gıdaları almalıdır. Kalori kısarak, beslenme içeriğinden yağı çıkararak, tek bir ürünle beslenmeye çalışarak ya da aç kalarak zayıflamak gibi sağlıksız beslenme anlayışlarıyla zayıflamaya çalışmak son derece yanlıştır. Genelleştirilmiş diyet listelerini uygulamak son derece yanlıştır. Ayrıca bazı ilaçlar ile veya sağlıklı ve dengeli beslenmek yerine çeşitli lifleri tek başına tüketerek zayıflamaya çalışmakta son derece yanlıştır. Bu durumda vücut alması gereken vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel elemanları alamayacağı için şişmanlığın yanı sıra çeşitli hastalıklara da zemin hazırlanmış olur.
Zayıflama kliniğini seçerken neleri dikkate almalıyım?
Şişmanlık, bölgesel yağ fazlalıkları, selülit ve sarkma problemlerinizde mutlaka hekiminizin ve diyetisyeninizin problemlerinizi değerlendirmesini sağlayın. Probleminizin ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak, 8 – 16 haftalık veya daha fazla sürede uygulanabilecek bir disipline veya destek tedavilerine ihtiyacınız olacağını unutmayın. Hızlı ve aceleci olmak, yaşadığınız etkilerin bedeninize zarar vereceğini ve kazandığınız sonuçların ise hızla kaybedileceğini dikkate almalısınız.
Yaşlanma karşıtı kozmetikler konusunda en büyük eksiklik ne?
En iyi kozmetik değil, cildin ihtiyaçlarını karşılayan içerikte ve mevsimsel değişlikleri dikkate alan bir tercih, her zaman kişilere en yüksek faydayı sağlar. Hep aynı ürünün kullanılması son derece yanlış bir alışkanlıktır. Her ürünün etki içeriği kapsamının değişik olduğu düşünülecek olursa; aynı amaçlı ürünler içerisinde de ürün tükenince değişiklik yapmak her zaman doğrusudur. Ürün tercihlerinde de önemli diğer bir husus ise; cildi tanıyan, önereceği ürünleri tanıyan, kozmetik birleşenlerin etkilerini bilen dolayısıyla da kişi için en yüksek faydayı sağlayacak önerileri size sunacak, ürün kullanım döneminizde sizi takip edecek ve destek olacak noktalardan bu ürünleri edinmenizde yarar var.
Yaşlanma karşıtı kozmetikler konusunda en büyük eksiklik ne?
Kullanılan kozmetiğin hiçbiri cildiniz için en iyisi değildir. Cildin ihtiyaçlarını karşılayan içerikte ve mevsimsel değişlikleri dikkate alan bir tercih, her zaman kişilere en yüksek faydayı sağlar. Hep aynı ürünün kullanılması son derece yanlış bir alışkanlıktır. Her ürünün etki içeriği kapsamının değişik olduğu düşünülecek olursa; aynı amaçlı ürünler içerisinde de ürün tükenince değişiklik yapmak her zaman doğrusudur. Ürün tercihlerinde de önemli diğer husus ise cildi tanıyan, önereceği ürünleri tanıyan; dolayısıyla da kişi için en yüksek faydayı sağlayacak önerileri size sunacak, ürün kullanım döneminizde sizi takip edecek ve destek olacak noktalardan bu ürünleri edinmenizde yarar var.
Stres cildi yaşlandırır mı?
Cildimiz bir yandan yeni ve genç hücreleri doğururken, diğer yandan da yaşlanan hücreleri cildin yüzeyinden uzaklaştırır. Oysaki stresli kişilerin tüm dokularındaki hücre yenilenmesi ve çoğalması yavaşlayarak problemli ciltler ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu etkiler ile her geçen gün yaşlı hücre sayısı ciltte artarak genç, nemi bol, diri hücrelerin yerini; yaşlanmış, incelmiş, nemini kaybetmiş, lekelenmiş hücreler alarak cildin incelmesine neden olmaktadır. İncelen ciltlerde de kırışıklıklar, kahverengi lekeler, kılcal damarlar, pürüzlenmeler, solukluk, matlık gibi cildin güzel, estetik ve sağlıklı görünümünü olumsuz yönde etkileyen problemler ortaya çıkmaktadır.
4 beden şişmanım, ne yapmam lazım?
Piyasada çeşitli dikkat çekici reklamların maalesef aldatıcı karakterde olduğunu görüyoruz. Özellikle şişman kişilerin 10 seansta 10 kg zayıflama, 1 seansta 3 beden incelme gibi ifadelere inandırılmaması son derece önemli. Zayıflama bilimsel bir çizgide kişiye özgü bir yaklaşımla gerçekleştirildiğinde kişiler için faydalıdır, aksi takdirde zararlı sonuçlar doğurabilir. Zayıflamada en büyük başarı payı şişman kişilerin kararlılığına aittir. Zayıflayan kişilerin gelecekleri için mutlaka elde ettikleri başarıları korumaları da önemlidir.
Detoxta en büyük yanlış ne?
Hücrelerin sağlıklı yaşamlarının desteklenmesine, toksinlerinin uzaklaştırılmasına yönelik tüm terapilere, biraz da istirahate sevk edilmesine ise detox adı verilebiliyor. Vücut için ne yapılırsa yapılsın en önemlisi kişiye özgü gerçekleştirilen uygulamaların gerekliliği son derece önemli. Detox etkilerini dokulara yaşatmak için yapılan en büyük yanlış hareketsizlik ve kişiye özgü olmayan tek yanlı bir beslenme modelini uygulamak.
Selülite kesin çözüm var mı?
Selülit yaşayan her dokuda neden ne olursa olsun vücudumuzun atık taşıyıcı sistemi olan lenf dolaşımının yavaşlaması nedeniyle olabildiği bilindiğine göre vücuda ilgimizi esirgediğimizde selülit oluşabilecektir, dolayısıyla selülitin kesin bir çözümü de bulunmamaktadır. Hiçbir yöntem ya da teknolojide bu inatçı problemin üstesinden gelemez. Ancak selülit kişiye özgü tedavi programı ile kontrol altına alındıktan sonra, elde edilen sonucun yaşama dâhil edilmesi için yapılması gerekenlerin sürekli olarak gerçekleştirilmesi gerekir.
Uçak seyahatinde nelere dikkat etmeliyim?
Uçak seyahatinde pamuklu ve bol giysiler, rahat ve lastik olmayan ayakkabıları tercih etmekte fayda var. Ayrıca ayak ve bacak egzersizlerini de yapmak mutsuz ayakları ve keyifsiz bacakları yaşamanızı önleyecektir. Ayrıca tansiyon değişikliklerini yaşamamak için de uçuş öncesi sigara miktarını azaltınız, uçuş öncesi ve uçuş esnasında alkol almayınız.
Nemsizlik cildi yaşlandırır mı?
Genç yaşlarda cildin daha çok nem taşıdığını hepimiz biliyoruz. Yüksek miktardaki nem de cildimizin içerisindeki genç kolajen, elastin, fosfolipid, hyaluronik asit ve glikozaminlerin bol miktarda üretilen proteinlerin nem deposu özelliğiyle gerçekleşiyor. Yaşadığımız çevresel olumsuzluklar, stres bu elemanların üretimini azaltmakta ve tüketimini artırmakta, dolayısıyla cildin nem taşıma kapasitesi de azalmaktadır. Böylece ciltte çökmeler ve ince kırışıklıklar meydana gelmekte, cilt elastikiyetini kaybetmektedir.
38 yaşındayım ve 3 haftada bir saçlarımı boyuyorum, saçlarım cansız ve dikkat çekici dökülme var. Doktora gittim, tahlillerim normal çıktı. Ne yapmalıyım?
Saç ve saçlı deride bir hastalık olmaması, kan tahlillerinde mineral eksikliği ile hormon dengesizliği bulunmaması oldukça iyi bir durum. Saç boyamanız oldukça sık ve saçlı deri sağlığınızı bozabilir veya bilenemeyen nedenlerden saçlı deri problemlerinize neden olabilir. Sonuçta neden ne olursa olsun saçlı deriyi güçlendirecek terapilerden faydalanabilirsiniz. Bunun için radyodiatermi haftada bir 6 seans olarak uygulanabilir, tedavi öncesi ve sonrasında saç ve saçlı deri analizi ile faydalanma seviyeniz ortaya koyulabilir.
Kırışıklıklardan tamamen arınmak mümkün mü?
Dokular sağlıklı biyolojik yaşamlarını her geçen gün idama ettirmekte zorlanırlar, dolayısıyla biyolojik fonksiyonlar yavaşlamaya başlar ve yaşlanma belirtilerine gidiş ise hızlanmaya başlar. Bu gerçekten yola çıkarak kırışıklıkların tamamen yok edilmesi mümkün olmamakla birlikte yapılacak bakım veya klinik iyileştirme prosedürleri ile kırışıklıklar geciktirilebilirler, azaltılabilirler. Kırışıklıkların azaltılması veya kontrol altına alınmasında birçok klinik prosedürden faydalanılmakla birlikte, en etkin çözüm kişinin kırışıklıklarına neden olan temel faktörleri azaltan kişiye özgü metotların tercih edilmesidir.
Alnıma dolgu yaptırdım, sertlikleri 2 yıldır hala duruyor…
Birçok dolgu maddesinde, dolgunun dokulardaki yaşam ömrünü uzun kılan sentetik ve makromolekül adı verilen bileşenler vardır. Bu maddeler çoğu kez dokularla çok iyi uyuşamadığından dokularda uzun süre kalırlar. Diğer yandan ise, bu sentetik karışımı dolgular dokularda fasulye şeklinde sertliklerin hissedilmesine ve dokuların bu maddelerle uzun süre savaşarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilirler. Bu maddelerde uzun yıllar içerisinde dokulardan kendi kendine atılabilirler.
Gözaltlarımdaki morarma problemi için bana lazer önerdiler, bu tedavi doğru mu?
Gözaltlarındaki morarma probleminin nedeni, göz çevresindeki kasların yeterince hareket edememesinden dolayı kaslar kan damarları üzerindeki pompalama görevini yapamaz ve kan gözaltlarında dokular içerisinde birikmeye başlar, bu birikmede yer çekimi etkisiyle gözaltlarına doğru yönlenerek ciltteki mor görüntüyü oluşturur. Çözümün lazer tedavisi ile alakası yoktur, kasların ve bu bölgede yavaşlamış dolaşımın harekete geçirilmesi en doğrusudur. Beraberinde göz çevresindeki dolaşımı artırıcı kozmetik ürünlerden, özel göz çevresi masajından ve dolaşımı destekleyen klinik teknolojiler olan reflexoterapi, radyodiyatermi ve akustik terapiden faydalanılabilir.
Zayıflamak için hangi teknolojiye nasıl karar verebilirim?
Tedavilerin başında ve tedavi süresince 7 günlük aralıklarla kişinin dokularına destek sağlayacak teknolojilerin uygulanması ile birlikte; gerekli doku analiz kontrollerinin yapılması ve beslenme programlarının düzenlenmesi sağlanmalıdır. Tedavide kullanılacak teknolojik yöntemlerle elastikiyet ve kas kaybından kaynaklı sarkmaları iyileştirmek, dolaylı veya direkt olarak özellikle doku fonksiyonlarını uyarmak ve geliştirmek, dokulardaki yağ tüketimini ve bozulmuş drenajı artırmak, bozulmuş veya yavaşlamış reflexleri hızlandırıcı etkiler amaçlanmaktadır. Tüm bu etkileri sağlayan tek bir teknolojik çözüm olmamakla birlikte; teknolojiler kesinlikle kişiye özel olarak belirlenmedir.
Kanserle savaşan besinler neler?
Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ne göre kanserle savaşan besinler kuru baklagiller, böğürtlengillerden; böğürtlen, çilek, kiraz, çay üzümü gibi meyveler, lahanagillerden; karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası gibi sebzeler, koyu yeşil yapraklı sebzelerden; ıspanak, hindiba, marul, pazı gibi sebzeler, ketentohumu, sarımsak, üzüm ve üzüm suyu, yeşil çay, domates, papaya, greyfurt, karpuz, tam tahıl taneleri, soya daha birçok gıda sayılabilir.
E vitaminin kilo vermede etkisi var mıdır?
E Vitamini güçlü bir antioksidan olup, vücuttaki fazla sıvının (ödem) atılması, kas kaybının önlenmesi için kullanılır. E Vitamini, vücudun yağları ve yağda çözünen vitaminleri kullanma kabiliyetini artırır. Ayrıca, E Vitamini tiroid bezinin optimal dengede çalışmasına yardımcıdır ve yaşlanmayla gelişen metabolik düşüşle savaşmaktadır. Son yapılan çalışmalardan birinde ise, obez katılımcılardaki serum E vitamini konsantrasyonunun normal kilolu kişilere göre %10 daha az olduğu gözlenmiştir.
Kimlere dolgu uygulanmıyor?
Gebelere, emzirenlere, 12 yaş altındaki kişilere, alerji öyküsü olanlara, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullananlara, aktif enfeksiyon olan bölgelere, tümörleri olanlara, yumuşak doku hastalığı olanlara uygulamadan kaçınmak en doğrusu.
Kılcal damar problemlerinde ne yapmak gerekiyor?
Bu konuda deneyimi olan hekimler tarafından tedaviler gerçekleştirilebiliyor. Derin damar yetmezliği görülmeyen kişilerde öncelikle çapları 1 mm den büyük kılcal damarlar içerisine küçük iğnelerle damarları kapatan ve ortadan kaldıran skleroterapi adı verilen enjeksiyon yapılıyor. Daha küçük çaplı kılcal damarlara ise puls dye lazer, diyot lazer, Nd-Yag lazer ve fototerapi metodu uygulanıyor. Bu metotlarla damarlarda oluşturulan ısı etkisi ile problemli kılcallar ortadan kaldırılıyor. Bu yöntemlerle kapatılan damarlar bir daha oluşmuyor, ancak kişinin kendisinden kaynaklanan oluşturucu nedenler ortadan kaldırılmadığı sürece yeni kılcal problemler oluşabiliyor. Yapılan tedavi oldukça konforlu ve her iki bacaktaki kılcal damarlar maksimum 30 dakikada tedavi edilebiliyor. Bir ay sonra kontrol ediliyor, kalan kılcal damarlara aynı işlemler tekrar uygulanıyor. İlk seansta uygulama yapılan alanlardaki kılcallar yok olurken, ağrı ve beraberindeki şikâyetler de hızla ortadan kalkıyor.
Bacaklarımdaki kılcal damarlar ağrı yapıyor, skleroterapi yaptırdım ama çözüm olmadı…
Bacaklardaki kılcal damar genişlemelerine bacaklarda uyuşma, karıncalanma, ağrı, kramp, şişlik ve ayakaltında yanma şikâyetleri eşlik edebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken en doğru şey damarlarınızı değerlendirecek, tetkiklerini yapacak ve tedavisini planlayacak hekime başvurmanız. Hekiminiz yüzeyel ve derin damarlarınızın durumunu görmek için size doppler inceleme yaptıracaktır. Ardından klinik bulguları da dikkate alarak yapacağı klinik değerlendirme ile ilaç tedavisi, pnömatik bot tedavisi, karboksiterapi, lazer tedavisi veya fototerapi gibi teknolojilerle söz konusu damarların sağlığı geliştirilerek, sağlıklı ve mutlu bacaklar inşa edilebilir.
Şişmanlıkta doğum riskli midir?
Fazla kilolu veya obez kadınlar için doğum esnasında ve sonrasında riskler daha fazladır. Hamilelerin BMI / Beden Kitle İndeksi yükseldikçe, cerrahi müdahale olan sezeryan gerekebilir. Diğer hamile kadınlarla karşılaştırıldığında, kilolu kadınların sezeryan sonrası iyileşme süreci daha uzun sürer ve daha uzun süre hastanede kalmaları gerekebilir. Fazla kilolu ve obez kadınların doğurdukları çocuklar farklı zorluklar yaşarlar. Bu bebekleri bekleyen riskler; prematüre (erken) doğum, özürlü doğum, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakım ihtiyacı, çocuklukta obezitedir.
Kırışıklıklarım için botox mu, dolgu mu, lazer mi yaptırmalıyım?
Kırışıklıklarınız birçok nedenden oluşabilir, kaslarınız yeterli düzeyde egzersizi yapmaz ise kendini bırakır ve ciltte katlantılara ve bu katlantılar da kırışıklıklara neden olabilir. Ya da cildiniz yeterli düzeyde neme sahip değilse veya nem depolama kapasitesi yetersiz ise kuruyacak ve ince çizgileri oluşturacaktır. Sigara, alkol, stres, kuru hava, güneş ve bunun gibi birçok olumsuzluklara maruz kalan ciltlerde kolajen, elastin ve benzeri temel cilt proteinlerinin azalmasına bağlı olarak yer yer çökmeler meydana gelecektir ve derin kırışıklıklar olabilecektir. O halde, kırışıklıkları olan bir kişinin öncelikle kırışıklık oluşturucu nedenlerinin tespiti ve bu nedenlerin de ortadan kaldırılmasına yönelik terapilerin planlanması gerekiyor. Böylece gerek şikâyetleri oluşturan gerçek nedenler ortadan kaldırılırken, bir yandan şikâyetlerde küçültülecek ve yok edilecek, diğer yandan da gelecekte cildin daha sağlıklı, daha genç ve daha güzel olmasına yönelik olarak da yatırım yapılmış olacaktır.
Dirseklerimde ve ayak topuklarımda beni mutsuz eden sertlikler var, bunlar için ne yapmalıyım?
Sürekli çevreye temas halinde bulunan dokularda aşırı ölü hücre birikmesine bağlı sertlikler olabilir. Çözüm son derece basittir. Günde 1-2 defa kullanılması önerilen %10-15-20’lik meyve asitli krem veya losyonlar bu problemi kontrol altına alacaktır ve çabucak ortadan kaldıracaktır.
Leke açıcılar yüzümdeki kılcal damarları artırır mı?
Leke açıcılarda kullanılan bazı maddeler lekeleri açarken cildi tahriş edebilmektedirler, bu tahrişle birlikte cilt incelebilmektedir. Böylece ciltteki lekeler büyüyebilmekte, kılcal damarlar ve kırışıklıklar ilave olabilmektedir. Lekeleri doğuran nedenleri azaltmadan veya ortadan kaldırmadan, cildi geliştirmeden leke açıcıları kesinlikle kullanmamak en doğrusu.
Zararlı ışınlardan saçları ve cildimizi korumak için ne yapmalıyım?
Mevsimsel değişimlerde cildin ihtiyaçlarındaki değişiklikler dikkate alınarak doğru kozmetik kombinasyonunun kullanımı sağlanmalıdır. Renkli, boyalı, parfümlü kozmetiklerin kullanımından kaçınılmalıdır. Saçlara antiglikan etkiye sahip, deterjan içermeyen şampuanlar kullanılmalıdır. Saçlarda sprey ve jöle kullanılmamalıdır. Cildin ultraviyole etkisinden korunmasına yönelik en az 15 SPF güneş koruma faktörü içeren ve koruma filtre çeşitliliği fazla olan koruyucular kullanılmalıdır. Gün içerisinde 2,5 saatte bir yenilenen güneş koruma ürünleri yerine günde bir defa kullanılıp, tüm gün etkin koruma sağlayan ürünler tercih edilmelidir. Işık hasarına karşılık bol C vitamini içeren ve cildin savunma sistemini güçlendiren hegzapeptidli kozmetikler de cilde sürülmelidir.
Güneş koruyucu kullanınca cildimde yağlanma ve siyah noktalar oluşuyor, bu normal mi?
Yağ potansiyeli yüksek olan ciltler veya yüzeyinde ölü hücreleri fazlaca birikmiş ciltler yağ bazlı güneş koruyucuları kullandıklarında ciltte, yağlanma, siyah nokta artışı ve sivilcelenme olabilir. Bu tür ciltlerin su bazlı güneş koruyucular kullanması gerekiyor. Ayrıca içerisinde yüksek faktör olan ürünlerinde dokuları yoğun olduğundan kullanıma bağlı olarak bu şikâyetleri doğurabilirler. En az 15 SPF içeren, UVA/UVB ışınlarına karşı çeşitli filtreleri, ürünleri içeren koruyucular kullanmak en doğrusudur.
Sigara içmeye başladım, lekelerim arttı…
Sigara içerisindeki nikotin ve beraberindeki 2000’den çok farklı zehir kılcal damarları büzer ve cildin biyolojik yenilenme gücünü azaltır, bazen de yok eder. Sigara içerisindeki zehirler ile cildin hücreleri kendisini yeterince yenileyemez, dokular oksijenlenemez ve beslenemez, dolayısıyla sigara içenlerin ciltleri normale göre daha koyu, daha ince, daha sert, daha nemsiz hale gelir ve bu ciltler lekelenme süreçlerini de kolaylıkla yaşar.
Serbest radikaller neden önemsenmeli?
Yaşlanmadaki etkenlerden biri de vücudumuzun biyolojik yaşamında ortaya çıkan atıklar, diğer adıyla toksinler olan serbest radikallerdir. Sürekli sağlıklı yiyerek ve doğal gıda destekleri alarak, yani antioksidan gücümüzü artırarak serbest radikallerle savaşabiliriz. Hem yağda, hem de sudaki hücresel elementlerle uyumlu bir antioksidan vitaminleri tercih etmek serbest radikallerle savaşta en güzeli.
Gözaltı torbalarımı botox uygulaması çözer mi?
Gözaltı torbalanmasının nedeni sabit bakmayı gerektiren işleri yapmak, çok uyumak, uykusuz kalmak veya genetik nedenler olabilir ve bu nedenlerle de göz çevresindeki kaslar tembelleşerek göz çevresinde dolaşan sıvıların boşaltılması yavaşlar. Yer çekimine bağlı olarak da bu sıvılar gözaltında birikir ve gözaltı cildinin torbalanmasına ve renginin koyulaşmasına neden olur. Oysaki botox göz çevresindeki kasları etkileyerek kırışıklıkları azaltmaya yarar. Dolayısıyla botox tedavisi ile gözaltı torbalarının veya morluklarının iyileştirilmesi mümkün değildir.
Gözaltlarımda ilerleyen morluklar için damar lazeri yaptırmam çözüm sağlar mı?
Göz çevresindeki morlukların temel nedeninin göz çevresi kaslarındaki tembellik olduğunu, yani sorunun damarlardan kaynaklanmadığını söyleyecek olursak damarları tahrip etmek suretiyle tedavi sağlayan damar lazerlerinin bu problemlerde kullanılmasının kesinlikle doğru olmadığını söyleyebiliriz. Göz çevresindeki dolaşımı artırıcı masajlar ile teknolojik olarak hafif vakum, radyodiyatermi, ultrason teknikleri, dolaşımı geliştirici masajlar, göz kaslarını daha aktif kılacak yaşamsal düzenleme yapılması gerekenlerdir.
Hipotroidi problemim var ve zayıflayamıyorum, ne yapmam lazım?
Troid bezi salgıladığı troid hormonu ile bedenimizdeki metabolizmayı çalıştırır, eğer troid bezimiz yeterince çalışmaz ise troid hormonu yeterince üretilemez ve metabolizma yeterince gerçekleşmez, dokular şişer, kilo artışı ve selülit görülür. Hormonlar vücutta orkestra şefi gibi çalışır. Troid hormonu veya diğer hormonların vücuttaki seviyelerindeki normal dışı değişiklikler beden sağlığını olumsuz yönde etkiler ve inatçı kilo problemlerinin nedeni olabilir. Bu tür problemlerin mutlaka uzman hekimlerce değerlendirilip tedavilerinin yapılmasından sonra zayıflama yönünden değerlendirilmelerinde fayda vardır.
Kaç seansta kaç beden küçülme elde edebilirim?
Uygulayıcılar, uygulanan metotlar, uygulama merkezleri kişilere uyguladıkları metotlar sonunda kaç seansta kaç beden incelecekleri veya kaç kilo verdirecekleri yönünde bir vaatte bulunamazlar. Önemli olan herkes için kendisine has yaşamlarındaki yanlışları tespit etmek ve onları yaşam içerisinde küçültmek, dokulara gerekli ve doğru yardımı sağlamak, bilinçli bir birey olarak yaşamsal gereklilikleri uygulamaktır.
Dövmelerden arınmak mümkün müdür?
Dövmelerin çıkarılmasında Aktif Q anahtarlı lazerler oldukça başarılı görülüyor. Bu sistemler derinlerdeki pigmentleri cilde zarar vermeden patlatıyor ve emilmesini sağlıyor. Bunun için birkaç seans genellikle yeterli olmakla birlikte bazen daha uzun seanslar gerekebiliyor. Ancak bu lazer sistemleri tüm renklere etkili değildir, koyu kırmızı ve siyah tonlar her zaman çok başarılı olunan renklerdir. Ancak çok derine bırakılan pigmentlere lazer ışınları erişemez ve dolayısıyla dövme çıkartma işlemleri zaman zaman limitli başarılar gösterir.
Kaşlarımın biri yukarıda, diğeri aşağıda. Bunun için ameliyat mı olmalıyım?
Kaşlardaki seviye farklılığının tedavisine karar vermek için öncelikle yapılması gereken bu farklılığın neden kaynaklandığını ortaya koyacak hekimsel bir değerlendirmedir. Kişinin göz çevresi hareketleri ile bu seviye farkı düzelebiliyorsa o zaman bir botox uygulaması sorunu çözebilir, ancak bu hareketler ile sorun çözülemiyorsa o zaman estetik cerrahiye iş düşmektedir.
Şişmanların sıkça yaptıkları yanlışlar neler?
Fazla kiloları olanlar genellikle kendi başlarına bireysel çözümler üretmektedirler. Daha az oranda ise beslenme ve diyet uzmanlarına, güzellik merkezlerine ve endokrin metabolizma kliniklerine başvurmaktadırlar. Şişmanlığın aç kalarak ortadan kaldırılmaya çalışılması genellikle sıkça başvurulan bir yöntem olmakla birlikte son derece yanlış ve risklidir, çünkü açlıkta vücutta yakılan yağlardan son derece zararlı yağ asitleri ortaya çıkmaktadır ve bu yağ asitleri damarlarda dolaşarak kalp krizine kadar giden kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Unutulmaması gereken herkesin şişmanlamak için nedenleri vardır, bu nedenlerle savaşmak gerekir.
Güneş lekelerim için leke açıcı kullandım, şimdi daha fazla lekem var…
Güneş lekeleri cildin zayıf noktalarının aynasıdır. Leke açıcılar genellikle tahriş edici ve cildi inceltici karakterde oldukları için önce lekeleri azaltabilir, ardından da daha büyük lekeler doğurabilir. Güneş lekelerinde en önemli yaklaşım cildin zayıf bölgelerini daha güçlü hale getirecek tedavilerdir. Bu tedaviler içerisinde klinik olarak kimyasal peelingler, lazerler, fototerapiler, ultrasonik tedaviler, radyofrekansdiyatermi, elektroporasyon, sonoforez, akustik terapi kullanılan yeni metotlardır. Bunun yanı sıra bir yandan lekelerin oluşmasını durdururken, diğer yandan lekeli bölgeyi güçlendirerek pigmentleri azaltan ve lekelenmeye mehili artıran ürünlerde güncel kozmetik çözümleri oluşturur. Leke açıcılar olarak artık lekelerin oluşma mekanizmalarını kıran yeni kozmetikler tercih edilmektedir.
Dudak dolgusunun kalıcılığını uzatmak için ne yapmalıyım?
Özellikle güneş ışınları, renkli kozmetikler, sigara tüketimi, klorlu sular ve olumsuz çevre koşullarından mümkün mertebe imtina etmek gerekiyor. Cildin bakımını ise düzenli olarak yapmak gerekiyor. Çizgilerin gerek azaltılması, gerekse de yenilerinin geciktirilmesi amacıyla bol C vitamini, peptidler, kolajen ve hyaluronik asit içeren kremler ve meyve asitlerini bu bölgeye uygulamak gerekiyor.
Soğuk hava kılcal damarları artırır mı?
Özellikle sıfır derece altındaki havada yaşam sürdüren ciltlerin rüzgâr ve güneşe maruz kalmaları ciltteki kuruma, kaşıntı, kepeklenme problemlerini artırır, ilave olarak yüzde yanma hissi ile oluşan kılcal damarların ortaya çıkmasına neden olur.
Çatlaklarım için kozmetikler tedavide tek başına yeterli olmaz mı?
Kozmetik bakımlar her ne olursa olsun çatlakların tedavisinde tek başına kullanılamazlar. Çeşitli kozmetiklerin kullanımı çatlakları örten cildin daha canlı, daha parlak, daha nemli olmasını sağlamaktan öteye gidemez. Ancak bir klinik tedavi ile birlikte kullanılıyorsa klinik tedaviyi destekleyici özellikle onarıcı ve AHA içeren geliştirici kozmetiklerin kullanımı ile kozmetik bakımlar daha faydalı hale getirilebilirler.
Güneş lekelerim için leke açıcı pomat kullandım, azalma yerine lekelerim arttı…
Lekelerde leke açıcı pomatlarla işe başlamak en büyük yanlış çünkü bu pomatlar muhtemelen cildi aşındırıcı etkiye sahiptir. Lekeler cildin derin dokulara karşı zayıf bölgelerini bize gösteren işaretlerdir. Bu bölgeleri leke açıcılar daha da zayıf hale getirir, oysaki doğrusu bu bölgeleri güçlendiren terapileri uygulamaktır. Bunun yanı sıra artık yeni üretilen ve lekelerin oluşma mekanizmalarını kıran kozmetiklerden faydalanılabilir.
NliteV tedavisi hangi problemlerde uygulanır?
NliteV tedavi sistemi ile sadece kırışıklıklar değil, aynı zamanda aktif akne problemlerini, yüzdeki ve vücuttaki sivilce izlerini, ameliyat veya yara – yanık izlerini, vücuttaki çatlakları, bacaklardaki kalın damarları ve doğumsal damarsal lekeleri de birkaç seansta belirgin olarak azaltmak mümkün olabilmekte. Özellikle sedef hastalığı olanların da derilerindeki hastalığa ait plaklar ve çiçek hastalığı sonrası yüzde kalan çöküntü şeklindeki izler de NliteV lazer tedavisi ile küçültülebilmektedir. Akne problemi nedeniyle uzun süre ilaç tedavisi kullanan insanlar için de NliteV tedavisi ilaçsız tedavi olarak diğer bir tedavi seçeneğini oluşturur.
Vitamin eksikliği cildimizi nasıl etkiler?
Vitamin bakımından eksik beslenmede özellikle A, C, E ve F vitaminlerinin alımındaki eksikliklere bağlı olarak cildin yenilenme hızı yavaşlar, dolayısıyla cilt içerisinde nemi bol genç hücreler yerine, nemi az yaşlı hücrelerde artış görülür.
Terleme tedavisinde yapılan Botox’un yan etkileri var mıdır?
Her tedavinin, küçükte olsa yan etkisi olabilir. Botox enjeksiyonlarının sadece cilt altına yapılması yalnızca ter bezlerini uyaran sinirlerin çalışmasını yavaşlatmakla sınırlı kalır. Klinik çalışmalarda bu uygulamaları yaptıran kişilerin binde yedisinde omuzlarda orta derecede kuvvet azalması görülebilmekle birlikte bu şikâyet oluştuğunda ise, uzun sürmemiş ve tedavisiz ortadan kaybolmuştur. Klinisyen olarak 1998 yılından beri uygulamalarımızda herhangi bir yan etki görmedik.